söndag 27 februari 2011

Termos-kinesen...

En udda titel på ett udda inlägg? Ja kanske men faktum är att det inte bara är våra barn som tycker att det här är lite svårt att både förstå och uttala. Här följer ett utdrag från hälsosidorna.se


Termogenes (Värmeproduktion)
All mat och dryck kostar energi för kroppen att omvandla och bryta ner. Denna energiförbrukning kallas termogenes och kallas så för att den ökar kroppens värmeproduktion. Vi eldar för kråkorna skulle man kunna säga, eftersom denna energi går förbrukad. 200 - 500 kcal, eller ca 10 % av den totala energin går åt på detta vis. 

Överviktiga personer har ofta en låg värmeproduktion. Olika födoämnen påverkas också olika. Av proteinets energi så förbränns ca 30 % på detta viset, för kolhydrater ca 25 %, medan för fett är det bara ca 3 %. Detta förstärker fettets orsak till fetma.

Denna värmeproduktion som sker när vi bryter ner maten räcker ofta för att hålla kroppen varm. När vi fryser så ökar denna energiförbrukning för att bibehålla kroppstemperaturen.



Termos-kinesen (Termogenesen) kan man läsa om överallt på sidor där man diskuterar viktnedgång och fettförbränning och som ni förstår av utdraget ovan är det bra ur förbränningssynpunkt att ha en hög termogenes eftersom det ökar fettförbränningen. 

Hur gör man då för att höja sin termogenes?

När man tränar höjer man termogenesen och förhoppningsvis får man då också större muskelmassa vilket i sin tur höjer termogenesen ytterligare eftersom kroppstemperaturen höjs när musklerna tar upp energi (förbränner).

En hälsosam kosthållning är också viktigt vilket man förstår när man läser utdraget ur hälsosidorna här ovanför. Av fettets energi förbränns ju bara cirka 3 % så det gäller att man låter kroppen arbeta med protein i första hand och kolhydrater i andra hand. Observera dock att det är extremt viktigt att inte få i sig för lite fett eftersom kroppen då gör allt för att lagra det lilla fett man får i sig. Vad gäller kolhydrater är det också viktigt att ligga på rätt mängd för just din kropp och dessutom är det väldigt stor skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Som regel brukar man säga att kolhydrater från gröna grönsaker är det bästa för kroppen.

Förutom dessa "lätta" åtgärder kan man komplettera med olika sorters tillskott för att höja termogenesen men det måste man göra med stor försiktighet eftersom man kan vara allergisk mot vissa ämnen. Det är ALLTID klokast att konsultera läkare innan man börjar testa tillskott, vissa av dem kan vara blodförtunnande eller påverka ditt blodtryck. Några av de tillskott som höjer termogenesen listar jag här nedanför. För en mer komplett lista gå in på leanbody.se

* B-vitaminer
* CLA
* Grönt te
* Guarana
* Koffein
* Pyruvate
* Äppelcidervinäger

Observera att detta INTE är oemotsägliga fakta, det finns gott om vetenskapsmän och kostexperter som konstant debatterar om hur dessa ämnen påverkar kroppen och detta ska jag återkomma till i ett senare inlägg men för att nämna ett exempel kan vi titta på L-karnitin som enligt alla "experter" som säljer kosttillskott ska öka förbränningen genom att upptaget till mitokondrierna (förbränningsugnarna) i våra celler ökas men jag har läst flera artiklar av seriösa forskare som hävdar att detta är en gigantisk bluff vilket också är anledningen till att jag väljer att INTE lista L-karnitin som ett av exemplen här ovanför.

TERMOS-KINESEN
Obs: Bilden är ett montage!


Med dessa, förhoppningvis, informativa rader avslutar jag dagens inlägg men om ni vill veta mer om just min kosthållning så finns det nu en ny sida här i bloggen som heter "Kost - vecka för vecka" där ni kan se exakt vad jag ätit under de veckor som tävlingen pågår. 

E


Viktnedgång Fettförbränning Muskeldefinition

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar